• Szülői értekezlet október 26-án

          • Értesítjük a tisztelt Szülőket, hogy 2023. október 26-án, csütörtökön 16:30 órai kezdettel össz-szülői értekezletet tartunk iskolánkban. Ezt követően kb. 17:00-tól osztályszülői értekezletekre kerül sor, amelyek után egyéni konzultációkra is lehetőség lesz az osztályfőnökökkel ill. iskolánk tanáraival.

            Mindenkit szeretettel várunk!

            az iskola vezetősége

          • Beiratkozás a 2023/2024-es tanévre

          • Tisztelt Szülők!

            A beiratkozás a 2023/24-es tanév 1. és 5. évfolyamába az Edupage oldalon keresztül és személyesen az iskolában 2023. április 17-én és 18-án 14:00 órától 18:00 óráig zajlik. Minden szülő köteles az adatokat kitölteni Edupage-en keresztül, a szükséges dokumentumokat pedig leadni személyesen az iskolában április 17-én vagy 18-án. A beíratáson mindkét törvényes képviselőnek jelen kell lennie. A szükséges dokumentumok:

            - mindkét szülő személyi igazolványa

            - a gyermek születési bizonyítványa

            - egy szülő megjelenése esetén a másik szülő által aláírt írásbeli meghatalmazás.

            A 2023/24-es tanévtől kezdődően elsőseink az új kísérleti tanterv alapján fognak tanulni. A 109 jelentkező alapiskolából a NIVAM szakemberei 40-et választottak ki az új kerettanterv tesztelésére. A 40-ből mindössze 3 a magyar tanítási nyelvű, az egyik a miénk.

          • Tisztelt Szülők és Iskolabarátok!

          • Az adótörvény ebben az évben is lehetőséget ad Önöknek arra, hogy az előző év, azaz a 2022. év egész éves jövedelemadójuk 2%-nak sorsáról szabadon, önállóan dönthetnek és ezzel személyesen támogathatnak vele alapítványt, civil szervezetet, mely Önöknek egyáltalán nem jelent többletkiadást.

            Ezért szeretnénk Önöket megkérni, hogy éljenek törvény adta jogukkal, és az éves befizetett adójuk  2%-nak ajándékozásával támogassák a Nagymagyari Magyar Tannyelvű Alapiskola mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségét.

            Ha úgy döntenek, hogy az alapiskola mellett működő Szülői Szövetséget és ezzel együtt az Alapiskolát fogják támogatni, kérjük Önöket, hogy munkahelyük bérelszámolójánál legkésőbb február 15-ig tegyenek írásbeli szándéknyilatkozatot arról, hogy adójuk 2%-át adományozni fogjákés kérjék el az ehhez szükséges igazolást is. (Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti na účely vyhlásenia o poukázaní sumy do výšky 2 % alebo 3 % zaplatenej dane fyzickej osoby podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) za rok 2022).

            A befizetett adójuk 2%-nak felmutatásához szükséges nyomtatványt mellékelten csatoljuk. A Nyilatkozatot (Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2% (3%) zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby ....)  a munkaadótól kapott Igazolással (Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov.....) az illetékes adóhivatalnál (az Ön lakhelyéhez tartozó adóhivatalnál) legkésőbb 2023. április 30-ig vagy az alapiskolában 2023. április 23-ig kérjük leadni.  

            Köszönettel, az MTA mellett működő SzSz tagjai

            Podanie vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov za rok 2022

            Útmutató a Jövedelemadó 2%-nak felmutatásához szükséges Nyilatkozat kitöltéséhez

          • Tanévnyitó

          • Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

            A tanévnyitóra 2022. szeptember 5-én kerül sor. A tanulók 8:30-tól az osztálytermeikben gyülekeznek. Kérjük a tanulókat, hogy hozzanak magukkal váltópapucsot.

            A közös tanévnyitó 9:00-kor kezdődik. Ezután rövid osztályfőnöki óra után (kb. 10:30-kor) a tanulók hazamennek, ill. bejelentkezhetnek ebédre az iskolakonyhán. Napközi hétfőn még nem lesz, kedden már igen.

            A közös tanévnyitó után az elsős tanulók szüleivel rövid megbeszélés lesz az osztályteremben.

            Az első napon az iskolában minden diáknak le kell adnia az osztályfőnökének a kitöltött és aláírt „Tünetmentességet igazoló nyilatkozatot” (Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti) - letölthető a szöveg után. Akinek nincs módja rá otthon kinyomtatni, az átveheti a nyomtatványt az iskolában a tanévnyitó előtt.

            Az ebédre is szeptember 5-én 8:00 és 11:00 között lehet jelentkezni az iskolakonyhán Merva Zsuzsánál. 25 eurós előleget kell befizetni. Az alsó tagozatosok ebédje 1,15 euróba, a felsősöké 1,23 euróba kerül. Ebéd hétfőn még nem lesz, kedden főznek először.

            Idén is megrendeltük tanulóink számára a tanszercsomagokat. Az osztályonkénti összegekről az osztályfőnökök tájékoztatják majd Önöket.

            Az elsős tanulóink a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően iskolatáskát kapnak.

            Üdvözlettel:

            Csicsay Éva, igazgatónő

          • Nagymagyari győztese lett a 2022-es Katedra Irodalomverseny I. Kategóriájának!

          • A Katedra Irodalomverseny I. kategóriájának országos döntőjére 2022. június 7-én, kedden került sor. A versenynek új szervezőjének, a Katedra Polgári Társulásnak köszönhetően a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara adott otthont.

            A négyfordulós verseny lezárását követően húsz 5-6. osztályos tanulók alkotta csapat kapott meghívót a nyitrai döntőre. Az ünnepélyes megnyitót követően 10:15-től kezdetét vette a vetélkedő, amelyen hat feladatsort oldottak meg a tanulók. A kérdések Szabó Borbála János vitéz-kód című művéhez kapcsolódtak. A döntő két fordulóból állt, ahol a tanulók szövegértési játékos feladatokat oldottak meg. A magas pontszámok bizonyították a diákok kiváló felkészültségét.

            Az eredményhirdetést megelőzően egy jó hangulatú író-olvasó találkozóra került sor Benyovszky Mánya Ágnes írónővel, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola tanárával, akivel Brutovszky Gabriella, a Katedra folyóirat szerkesztője és a verseny egyik háttérszervezője beszélgetett.

            A verseny győztese a Nagymagyari Alapiskola Vérfarkasok elnevezésű Bohák Enikő és Holubiczky Richard Bohák Csaba által felkészített párosa lett. A verseny ajándékcsomagjait a Rákóczi Szövetség, a Magyar Könyvfórum, a Jókai Színház és a SIK Polgári Társulás biztosította.

            Enikőnek és Ricsinek gratulálunk, és további sok sikert a jövőben!

          • Töricsapatunk 5. lett az országos döntőben!

          • A Katedra Történelemverseny országos döntője a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Pedagógiai Kara épületében zajlott 2022. június 7-én. Mivel a döntőben (legfeljebb) csak 3 fős csapatok szerepelhettek, ezért iskolánkat Marczel Norbert 6.-os, Seregi Róbert 7.-es és Marczel Péter 8. B osztályos tanulók képviselték. Csiba Donát póttagként és „szurkolóként” kísérte el őket a versenyre.

            Nagymagyar nevű csapatunk a levelezőfordulóban szerzett hetedik helyen javítva, nagy csatában az 5. helyet szerezte meg.

            Gratulálunk, fiúk, és további sok sikert a jövőben!

          • Mind a két irodalomcsapatunk bejutott az országos döntőbe

          • Két korcsoportban zajlottak a Katedra irodalomverseny levelezőfordulói.

            Az 5-6. osztályos korcsoportban a Vérfarkasok nevű csapatunk 2 tagja, Bohák Enikő és Holubiczky Richard a kb. 140 fős mezőnyben a 3. helyen végeztek, és ezzel bejutottak az országos döntőbe.

            A 7-9. osztályosok korcsoportjában a Hóvirágok, vagyis Deák Regina és Mucska Emma 9. osztályos tanulók a szintén kb. 140 fős mezőnyben a 9. helyet szerezték meg, és ezzel ők is bejutottak az országos döntőbe.

            Az I. kategória csapatai Szabó Borbála izgalmas, fordulatokban gazdag művét, A János vitéz-kódot olvashatták négy fordulón, vagyis négy hónapon át. Az írónő ötletes, egyedi stílusban fésülte össze a János vitéz eredetijét a jelenkori diákok kalandjaival.

            A II. kategória (7-9. osztály) diákjai egy fiatal kortárs írótól, Frank Mártontól olvashatták a Páratlanok című trilógia első részét, A világ peremént. Az ifjúsági regény főszereplői 13 éves tanulók, akiket elraboltak, és utána sok kalandban volt részük. A II. kategória döntősei a versenyen író-olvasó találkozó keretében személyesen is találkozhatnak ill. személyesen is elbeszélgethetnek  majd a mű szerzőjével, Frank Mártonnal.

            Mindkét csapat tagjainak gratulálunk, az országos döntőhöz pedig jó felkészülést, sok sikert kívánunk!

             

          • Bécsi diadal – 1. és 2. hely, sikeres részvétel

          • A hétvégén folytatódott iskolánk diákjainak sikersorozata. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége 2022. május 14-én rendezte meg a 25.  Verőfény szavalóversenyt a Kárpát-medence határon túli magyar - általános és középiskolás - tanulóinak részére. A versenynek a Bécsi Magyar Iskola, a Collegium Hungaricum adott otthont. Ausztriai magyarokon kívül részt vettek a versenyben Erdélyből, Vajdaságból és Felvidékről érkezett diákok is. Iskolánkat a 2. osztályos Bohák Boglárka, az 5. osztályos Bohák Enikő és a 6. osztályos Holubiczky Richard képviselte.

            A tanulók 3 korcsoportba voltak besorolva. Boglárka az 1. és 2. osztályosok korcsoportjában versenyzett, és szerezte meg az 1. helyet.

            A legnépesebb, legtöbb évfolyamot magában foglaló korcsoportban az alapiskolák felső tagozatosai és a középiskolások voltak besorolva. Ebben a korcsoportban szerepelt Enikő és Ricsi is. Enikő a 2. helyet szerezte meg, Ricsi pedig a sikeres versmondásért vehetett át oklevelet.

            Mindhárom tanulónknak gratulálunk, és a továbbiakban is sok sikert kívánunk!

          • Két ezüst a galántai területi döntőben

          • 2022. május 3-án rendezték meg a Petőfi-Tompa Országos Seregszemle elnevezésű vers- és prózamondóverseny területi döntőjét Galántán. Iskolánkat a 3. osztályos Domsi Antónia és a hatodikos Holubiczky Richard képviselte. Mindketten – más-más korcsoportban - verssel szerepeltek, és egyaránt ezüstsávos besorolást nyertek.

            Mindkettőjüknek szívből gratulálunk, és a további versenyekhez is sok sikert kívánunk!

          • 1. és 4. hely a Szép Magyar Beszéd kassai országos döntőjében

          • 2022. április 21-én került sor Kassán a Szép Magyar Beszéd országos döntőjére. Iskolánkból ketten: Bohák Enikő és Szegedi Attila ötödikes tanulók jutottak a döntőbe.

            Már az előző napon, szerdán útnak indultunk Kassára. Ekkor volt az eligazítás és az elszállásolás.

            Másnap délelőtt került sor magára a döntőre. A verseny 3 fordulós volt. Először a magukkal hozott szövegeket olvasták fel a versenyzők. Ezt követően az ott kapott, ismeretlen szöveget kellett felolvasniuk. Végül 5 fogalmazási téma közül kellett egyet kiválasztaniuk, és rövid felkészülés után élőszóban, fejből elmondani a fogalmazásukat. A versenyzők egymás alkotásait nem hallhatták. Mindkét tanulónk ugyanazt a témát választotta: Családommal összezárva. Arról kellett mesélniük, hogy az elmúlt két évben a világjárvány miatt hogyan változott meg az ő és családjuk élete. Mindketten kitűnően, de egészen más megközelítésből fejtették ki a témát.

            A bírálóbizottság délutáni értékelésen elmondta, hogy a verseny magas színvonalon folyt, és emiatt nem lesz könnyű dolguk lesz a sorrend felállításában.

            Az eredményhirdetésre pénteken, ünnepélyes keretek között került sor. Végül óriási volt az örömünk: Szegedi Attila az 1., Bohák Enikő pedig a 4. helyezést érte el.

            Tanulóinkat ezután még egy rövid városnézés várta.

            Mindkettőjüknek gratulálunk, és hasonlóan kimagasló, további sikereket kívánunk a jövőben is!

          • Két arany és 3 ezüst a Petőfi-Tompa vers- és prózamondóversenyen

          • 2022. április 8-án tartották meg Gellén a Petőfi-Tompa országos Seregszemle vers és prózamondóink járási fordulóját. Iskolánkat 5 tanuló képviselte. Domsi Antónia harmadikos, Bohák Enikő és Szegedi Attila ötödikes és Holubiczky Richard hatodikos tanulók a helyszínen élőben szerepeltek. Bohák Boglárka második osztályos tanuló betegség miatt nem tudott személyesen részt venni a versenyen, de a zsűri hozzájárult, hogy videón keresztül mondhassa el a versét.

            Domsi Antónia és Holubiczky Richard aranysávos, a többi tanulónk pedig ezüstsávos besorolást nyert.

            Minden tanulónknak gratulálunk! A továbbjutó aranysávosainknak sok sikert kívánunk a galántai kerületi fordulón!

          • Beiratkozás a 2022/2023-as tanévre

          • A nagymagyari Alapiskola igazgatósága értesíti a kedves Szülőket, hogy a beiratkozás iskolánk első és ötödik évfolyamába 2022. április 1. és április 30. között elektronikus úton lehetséges, illetve személyesen 2022. április 4-én és április 5-én az iskola épületében. 

             A beiratkozáshoz szükséges a szülő személyi igazolványa és a gyermek születési bizonyítványa. 

             A beiratkozás időpontjai: 

            2022. április 4., hétfő 15:00 órától 18:00 óráig, 

            2022. április 5., kedd 15:00 órától 18:00 óráig. 

             Az elektronikus úton történő beiratkozáshoz kattintsanak ide: 

            https://zsvjmzlateklasy.edupage.org/register/ 

             Azokat a gyermekeket, akik 2022. augusztus 31-éig betöltik a hatodik életévüket, kötelező beíratni az alapiskola első évfolyamába, függetlenül attól, hogy a gyermek iskolaérett-e. A 2021/2022-es tanévre halasztást kapott gyermeket is újra be kell íratni a 2022/2023-as tanévre. 

             

            Sok szeretettel várjuk a jövendőbeli elsősöket és szüleiket! 

             

          • Kettős győzelem a Szép Magyar Beszéd járási fordulójában

          • 2022. március 14-én, 1 nappal nemzeti ünnepünk előtt került sor Dunaszerdahelyen a Szép Magyar Beszéd járási fordulójára. Iskolánkat két ötödikes tanuló: Bohák Enikő és Szegedi Attila képviselte. Szegedi Attila a 2., Bohák Enikő pedig az 1. helyen végzett, így mindketten továbbjutottak a kerületi döntőbe.

            Mindkettőjüknek gratulálunk, a kerületi döntőhöz pedig sok sikert kívánunk!

        • Adó 2 %-a
          • Adó 2 %-a

          • Tisztelt Szülők és Iskolabarátok!

            Idén, 2022-ben is módjában áll minden adófizető állampolgárnak dönteni a tavalyi évre befizetett adójának 2 százalékáról – támogathat egy általa választott civilszervezetet, alapítványt. Ez senkinek sem jelent többletkiadást, döntésével azonban segítséget nyújt a szervezetnek, iskolánknak, óvodánknak, gyermekeinknek. A nagymagyari Alapiskola Szülői Szövetsége nevében tisztelettel kérek minden jószándékú, gyermekeink oktatását és nevelését fontosnak tartó személyt, akinek módjában áll idén, 2022-ben is felajánlani már befizetett adójának 2 százalékát valamely regisztrált szervezet számára, hogy tegye ezt Szülői Szövetségünk javára.

            Amennyiben munkáltatója készíti el a tavalyi évi adóbevallását, akkor a kérvényben (Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania) be kell jelölni x-szel a "VII. Žiadosť o vystavenie potvrdenia o zaplatení dane" pontot. Ezzel jelzi munkáltatójának, hogy szándékában áll az adó 2 százalékát felajánlani, és kéri az igazolást a befizetett adóról. Ehhez az igazoláshoz kell csatolni azt a nyilatkozatot, melyben megjelöli a kedvezményezett szervezetet a pontos adatokkal együtt. Iskolánk honlapjáról le lehet tölteni ezt a nyilatkozatot kitöltött adatainkkal a Dokumentumok menüpont alatt. Majd az igazolást és a nyilatkozatot le kell adni az adóhivatalban – jó esetben ezt vállalja a munkáltató. Ha nem, akkor kérem juttassák el az iskolába, és leadjuk együtt a begyűjtött igazolásokat és nyilatkozatokat. Ha pedig önállóan nyújt be adóbevallást, akkor az adóbevallási nyomtatványon szintén ki kell tölteni az adatainkat.

            Bizalmát és támogatását előre is köszönjük!

        • Okostelefon felhasználóknak
          • Okostelefon felhasználóknak

          • Kedves Diákok, Tanárok!

            Elérhető az EduPage alkalmazás okostelefonra, aminek segítségével könnyedén hozzáférhettek az órarendekhez,vagy az egyéb iskolával kapcsolatos újdonságokhoz. Ha Android vagy iOS rendszerű telefonnal rendelkezel és ki szeretnéd próbálni az alkalmazást, kattints az alábbi linkre: Letöltés